Moet u binnenkort verhuizen en vraagt u zich af of u recht heeft op verlof? In Nederland is verhuisverlof niet altijd vanzelfsprekend, maar er zijn verschillende manieren om vrije dagen te regelen. In dit artikel leest u hoe het zit met wettelijk verhuisverlof in 2025, bijzondere verlofdagen en alternatieven als uw werkgever geen specifiek verhuisverlof biedt. Zo voorkomt u verrassingen en regelt u uw verhuizing zonder stress.

Wat is bijzonder verlof en geldt dit voor een verhuizing?
Bijzonder verlof is extra verlof dat werkgevers in bepaalde situaties toekennen, zoals een huwelijk, overlijden of verhuizing. Hoewel sommige cao’s verhuisverlof expliciet benoemen, is dit geen wettelijk recht in Nederland. Of u bijzonder verlof krijgt voor uw verhuizing, hangt dus af van uw werkgever en de afspraken in uw arbeidsovereenkomst of cao.
Sommige werkgevers bieden één of meerdere betaalde verlofdagen als u verhuist, vooral als dit verband houdt met een functie binnen het bedrijf. Werkt u bij de overheid of een grote organisatie? Dan is de kans groter dat verhuisverlof in uw cao staat. In andere sectoren moet u mogelijk vakantiedagen of onbetaald verlof opnemen.
Zijn verhuisdagen wettelijk geregeld in Nederland in 2025?
In Nederland is er in 2025 geen wet die recht op verhuisverlof garandeert. Dit betekent dat uw werkgever niet verplicht is om u een betaalde verhuisdag te geven. Er zijn echter uitzonderingen:
- In sommige cao’s is verhuisverlof wél opgenomen. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde sectoren in de zorg, overheid en onderwijs.
- Als uw werkgever u verplicht laat verhuizen vanwege werk, kan er een regeling zijn voor verlof en verhuisvergoeding.
- Sommige bedrijven hanteren interne regelingen waarbij ze één of twee betaalde dagen toekennen voor een verhuizing.
Als u twijfelt of u recht heeft op verhuisverlof is het altijd verstandig om uw uw arbeidscontract, cao of personeelsreglement te controleren. Ook kunt u kijken op de website van Rijksoverheid voor meer informatie over de regels rondom bijzonder verlof. In het volgende gedeelte geven wij u iets meer informatie over hoeveel verlofdagen u mogelijk kunt opnemen voor een verhuizing.

Hoeveel verlofdagen kunt u opnemen voor een verhuizing?
Het aantal verlofdagen dat u kunt opnemen voor een verhuizing hangt wederom volledig af van uw werkgever, cao en arbeidsovereenkomst. In sommige cao’s is bijzonder verlof voor een verhuizing opgenomen, waarbij u bijvoorbeeld één of twee betaalde verlofdagen krijgt.
Echter, bij veel werkgevers bestaat deze regeling niet, en moet u gebruikmaken andere manier om uw verhuizing te bewerkstelligen. Er zijn wel vele andere mogelijkheden om dit slim te doen. In het volgende gedeelte delen wij enkele opties voor als u geen verhuisverlof kunt krijgen.
Wat als u geen verhuisverlof krijgt?
Als u geen bijzonder verlof voor uw verhuizing kunt krijgen zijn er nog steeds mogelijkheden om uw verhuizing te realiseren. Hier onder delen wij enkele tips die u kunnen helpen:
- Schakel een verhuisbedrijf in – Een professioneel verhuisbedrijf kan u veel tijd en stress besparen, zodat u minder verlofdagen nodig heeft. Mocht dit voor u een interessante optie zijn, dan helpen wij van De Ruimerij u graag verder bij het realiseren van uw verhuizing.worden meegenomen. Zo weet u precies waar u aan toe bent.
- Plan uw verhuizing slim – Kies een verhuisdatum in het weekend of op een feestdag, zodat u geen vrije dagen hoeft op te nemen.
- Neem een vakantiedag op – Als bijzonder verlof niet mogelijk is, kunt u een vakantiedag gebruiken om zonder stress te verhuizen.
- Vraag om flexibel werken – Bespreek met uw werkgever of u bijvoorbeeld een halve dag vrij kunt nemen of thuis kunt werken op de verhuisdag.
- Onderhandel met uw werkgever – Soms is een werkgever bereid om enkele uren of een dag onbetaald verlof toe te staan, zeker als de verhuizing noodzakelijk is vanwege werk.
Hoe regelt u verhuisverlof?
Met een verhuizing inzicht is het goed om vroegtijdig verlof aan te vragen voor uw verhuizing bij uw werkgever. Hoe u dit regelt leggen wij u uit in de volgende 4 stappen:
- Controleer uw cao en contract – Kijk of verhuisverlof hierin is opgenomen.
- Bespreek het tijdig met uw werkgever – Dien uw verlofaanvraag ruim van tevoren in.
- Kies een geschikte verlofoptie – Is er geen verhuisverlof? Overweeg vakantiedagen of onbetaald verlof.
- Plan uw verhuizing slim – Combineer bijvoorbeeld een vrije dag met een weekend of feestdag.
Door op tijd te plannen en met uw werkgever in overleg te gaan, voorkomt u last-minute stress.

Besparen op uw verhuizing? Laat het regelen door De Ruimerij!
Heeft u weinig tijd of geen mogelijkheid om verlof op te nemen? Dan kan een professioneel verhuisbedrijf zoals De Ruimerij een slimme oplossing zijn. Wij nemen uw verhuizing volledig uit handen, zodat u minder verlofdagen hoeft te gebruiken. Neem vrijblijvend contact met ons op en ontdek hoe wij uw verhuizing efficiënt en stressvrij kunnen regelen!
Veelgestelde vragen over verlof bij verhuizen
Zijn verhuisdagen wettelijk vastgesteld?
Nee, in Nederland is er geen wettelijk recht op verhuisverlof. In sommige cao’s is verhuisverlof opgenomen, maar dit verschilt per sector.
Hoeveel verlofdagen voor verhuizen kan ik opnemen?
Dat hangt af van uw werkgever en cao. In sommige gevallen krijgt u 1 tot 2 betaalde verlofdagen, maar meestal moet u vakantiedagen of onbetaald verlof opnemen.
Krijg ik betaald verlof voor verhuizen?
Dit hangt af van uw werkgever en cao. Sommige cao’s bieden betaald verhuisverlof, maar als dit niet in uw contract staat, zult u verlof moeten opnemen via vakantiedagen of onbetaald verlof. Vraag dit altijd na bij uw werkgever of HR-afdeling.
Staat verhuisverlof in mijn cao?
Dat verschilt per sector en cao. In sommige cao’s is verhuisverlof opgenomen, waarbij werknemers recht hebben op één of twee dagen betaald verlof. Controleer uw cao of informeer bij uw werkgever om te zien of dit ook voor u geldt.
Kan ik onbetaald verlof opnemen voor een verhuizing?
Ja, als u geen recht heeft op bijzonder verlof of geen vakantiedagen meer heeft, kunt u onbetaald verlof aanvragen. Dit moet echter in overleg met uw werkgever, die hier niet verplicht mee akkoord hoeft te gaan.
Wat als mijn verhuizing onverwacht en dringend is?
In sommige gevallen, zoals een gedwongen verhuizing of noodsituatie, kan uw werkgever bereid zijn flexibel te zijn met verlof. Bespreek uw situatie zo snel mogelijk en kijk samen naar een oplossing, zoals een vrije dag of thuiswerken.